Forum www.artrogrypoza.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Fantomalt- gdy dziecko nie przybiera na wadze

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.artrogrypoza.fora.pl Strona Główna -> Farmakologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasii
Admin
Admin


Dołączył: 04 Kwi 2010
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:01, 31 Maj 2010    Temat postu: Fantomalt- gdy dziecko nie przybiera na wadze

Bogatoenergetyczny, lekkostrawny preparat otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi kukurydzianej. Nie zawiera sacharozy, laktozy, fruktozy i galaktozy. Łatwo się rozpuszcza, nie zmieniając naturalnego smaku potraw, może też być dodawany do produktów przeznaczonych do gotowania.

Dodatek do diety pacjentów niedożywionych, którzy nie mogą przyjmować pokarmów z normalną zawartością białek lub tłuszczów. Dodatkowe źródło energii u pacjentów z brakiem łaknienia, złym wchłanianiem pokarmu, urazami, niewydolnością nerek, zaburzeniami wchłaniania i/lub trawienia laktozy i/lub sacharozy, ostrą lub przewlekłą biegunką, u rekonwalescentów, sportowców, osób w podeszłym wieku, chorych na cukrzycę, a także u niemowląt.

Skład: 100 g proszku zawiera 95 g węglowodanów (w tym 88,8 g polimerów glukozy, 4,3 g maltozy i 1,9 g glukozy) oraz 0,02 g składników mineralnych. Wartość energetyczna 100 g proszku: 380 kcal (1615 kJ). Osmolarność: 78 mosmol/l.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasii
Admin
Admin


Dołączył: 04 Kwi 2010
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:03, 31 Maj 2010    Temat postu:

Przykładowe przepisy

Zupa jarzynowa

Składniki (1 porcja):
1,5 szklanki zupy jarzynowej
4 miarki Fantomaltu
100 ml mleka

Przygotowanie:
Rozpuścić Fantomalt w mleku.
Dodać do gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
1 porcja - ok. 210 kcal


Budyń

Składniki (4 porcje):
1 torebka budyniu
500 ml mleka
16 miarek Fantomaltu

Przygotowanie:
Fantomalt rozpuścić w zimnym mleku.
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, używając mleka z Fantomaltem.
Przelać do salaterek, udekorować kawałkami owoców lub polać syropem owocowym.
1 porcja - ok. 150 kcal



Galaretka

Składniki (4 porcje):
1 opakowanie galaretki owocowej
20 miarek Fantomaltu

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 300 ml zagotowanej wody.
Fantomalt rozpuścić w 300 ml zimnej wody i dodać do galaretki.
Przełożyć galaretkę do salaterek i umieścić w lodówce do zastygnięcia.
Podawać z owocami i bitą śmietaną.
1 porcja - ok. 100 kcal



Pudding z ryżu

Składniki (4 porcje):
600 ml mleka
3 łyżki stołowe ryżu
50 g cukru
20 miarek Fantomaltu
50 g masła

Przygotowanie:
Ugotować ryż, wymieszać z cukrem i umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym.
Dodać Fantomalt do mleka i mieszać aż do rozpuszczenia się proszku.
Wlać mleko z Fantomaltem do ryżu, dodać masło i dokładnie wymieszać.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, gdy pudding będzie miękki a powierzchnia zapieczona na złoty kolor (ok. pół godziny).
1 porcja - ok. 350 kcal



Kurczak w pożywnym sosie

Składniki (1 porcja):
ćwiartka kurczaka
1 łyżeczka mąki
1 łyżka oleju
1 mała cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 puszka pokrojonych pomidorów
50 g pokrojonych pieczarek
sól i pieprz do smaku
6 miarek Fantomaltu

Przygotowanie:
Podzielić ćwiartkę kurczaka na dwie części, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć każdą część mąką.
Podgrzać olej na patelni i przyrumienić część kurczaka z każdej strony.
Zdjąć kurczaka z patelni i przełożyć na talerz.
Cebule i czosnek wrzucić na patelnię na olej po kurczaku i smażyć do miękkości.
Dodawać pomidory, pieczarki i zioła.
Dusić przez kilka minut.
Powoli dodawać Fantomalt mieszając, aż do rozpuszczenia się proszku.
Przełożyć ponownie kurczaka do sosu, przykryć szczelnie pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu ok. 50 minut.
Przyprawić do smaku.
Podawać z ryżem i (lub) warzywami.
1 porcja - ok. 700 kcal


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
soheda26
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 28 Paź 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:44, 28 Paź 2015    Temat postu:

Pediatra przepisał mi tą odżywkę ponieważ córka słabo je i nie przybiera na wadze, niestety przy dodaniu tego do mleka mała nie chce pić a podobno nie zmienia to smaku mleka już nie wiem co robić, może spróbuję do zupki ale jeśli też nie będzie smakowało?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez soheda26 dnia Czw 13:44, 29 Paź 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lucku
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 06 Lip 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:33, 06 Lip 2016    Temat postu:

Do tego trzeba podchodzić z umiarem. może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.artrogrypoza.fora.pl Strona Główna -> Farmakologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin